Poslední komentáře

Bitová záloha Windows 8 na DVD nebo jiné úložiště

Po čisté instalaci Windows 8 a doinstalování všech potřebných programů je vhodné celý systém zálohovat pro případ budoucího zpomalování, zavirování nebo jakékoli jiné nefunkčnosti počítače. Zálohu systému lze provést buď produkty třetích stran, nebo integrovaným nástrojem přímo ve Windows 8 s názvem Vytvořit bitovou kopii systému. Tvorba zálohy včetně obnovení systému z bitové kopie je vcelku jednoduchý postup, podívejme se jak na to.

Pozor, tento návod je psán pro původní MS Windows 8. Záloha systému MS Windows 8.1 se provádí jinak. Pokud máte Windows 8.1, použijte návod Jak vytvořit zálohu Windows 8.1.

Dovolím si upozornit, že dle níže uvedených příspěvků se některým uživatelům tento postup nezdařil. Obnova nezdařené zálohy (ať již díky technickým, či jiným problémům) může s velkou pravděpodobností vést k celkové ztrátě dat na disku s žádnou, nebo velmi malou možností obnovy původních dat. Při tvorbě zálohy a následné obnově berte toto riziko v potaz. Nicméně tuto zálohu používáme 1-2 měsíčně na 15 počítačích a níže zmíněné potíže uživatelů jsme nezaznamenali.

Obnovení systému Windows 8 ze zálohy

Ve Windows 8 se nástroj Vytvořit bitovou kopii systému (Create a system image) nachází v Ovládacích panelech, nicméně velmi rychlý způsob jeho vyvolání je klávesová zkratka WIN + W (vyhledávání v nastavení) a zadání fráze Obnovení (Recovery). Zde stačí vybrat položku Obnovení souborů systému Windows 7 (Windows 7 File Recovery).

Vytvořit bitovou kopii systému

Tento nástroj ve Windows 8 je stejný jako ve Windows 7, možná i to je důvodem, proč není přejmenován. Zde v levé navigaci vyberte Vytvořit bitovou kopii systému (Create a system image).

Vytvořit bitovou kopii systému

V následujícím okně Vytvořit bitovou kopii systému (Create a system image) zvolte umístění zálohy (pevný disk, DVD nebo umístění v síti).

Bitová kopie systému Windows 8 - Co zálohovat

Zvolte disky, které potřebujete zálohovat.

Bitová kopie systému Windows 8 - kontrola

Potvrďte a spusťte zálohování.

Vytvořit bitovou kopii systému Windows 8

Vytvořit bitovou kopii systému

Pokud zálohujete na DVD, na konci zálohování budete dotázání, zda chcete vytvořit spouštěcí médium. Pokud nemáte k dispozici instalační DVD s Windows 8, vytvořte jej. Jestliže zálohujete na disk nebo se tento dotaz neobjeví, příkaz Vytvořit disk pro opravu systému naleznete ihned pod příkazem Vytvořit bitovou kopii systému, viz pod červeným rámečkem na druhém obrázku seshora.

Vytvořit bitovou kopii systému Windows 8

 Za zmínku stojí, že byl zálohován čistý systém Windows 8 PRO 64bit o velikosti 27 GB. Následující tabulka ukazuje, kolik si máte orientačně připravit pro zálohu místa.

Typ bitové zálohy

Výsledná velikost

Komprimace 7zipem

Windows 8 – na externí HDD

19 GB

4,7 GB

Windows 8 – na DVD

8,8 GB (2 DVD)

 

Acronis – bez komprese

21 GB

5,3 GB

Acronis – normální komprese

10 GB

8,5 GB

Acronis – maximální komprese

8,6 GB

8,2 GB

Poznámka: typ bitové zálohy Windows 8 je způsob zálohy, který popisuje tento článek. Acronis znamená zálohování přes produkt společnosti Acronis True Image 2012, pro komprimace 7zipem byla provedena v nastavení: Compression level: Ultra, Compression method: LZMA2, Dictionary size: 256 MB.

Nástroj Vytvořit bitovou kopii systému vytvoří zálohovací soubor s koncovkou .vhdx. Jedná se o soubor, který lze otevřít jako virtuální stroj ve virtualizačním prostředí Hyper-V.

Windows 8 in Windows 8 - Hyper-V

Jak obnovit systém z vytvořené zálohy se dozvíte v samostatném článku, další užitečné rady vám představíme na školení MS Windows 8 pro uživatele.

Doplnění

Pokud jste v průběhu nebo na konci zálohování informováni, že zálohování se nezdařilo, protože V umístění úložiště není dostatek místa na disku pro vytvoření stínové kopie svazku (There is not enough space to create the volume shadow copy on the storage location.) - chyba 0x80780119, podívejte se, co tuto situaci způsobuje a jak ji lze řešit.