Poslední komentáře

Hyper-V ve Windows 8

Součástí Windows 8 verze Pro a Enterprise je nejnovější technologie Hyper-V pro správu virtuálních strojů. Pokud tedy potřebujete na svém novém počítači provozovat z historických, testovacích nebo profesionálních důvodů jiný operační systém, lze využít hypervizoru, který je integrován ve Windows 8, stačí jej pouze přidat do systému.

Předně je nutno zdůraznit, že Hyper-V není obsažen v základní verzi Windows 8 (pouze verze Pro a Enterprise) a vyžaduje novější procesory Intel nebo AMD zvládající technologii SLAT. Zda-li váš procesor SLAT zvládá, ověříte např. utilitou CoreInfo nebo ve specifikaci procesoru, u Intelu je to Intel® VT-x with Extended Page Tables - EPT (jedná se poslední položku ve výpisu). CoreInfo použijte pouze před zavedením Hyper-V, po zavedení Hyper-V CoreInfo přítomnost VMX a EPT nehlásí. Další podrobnosti o kontrole CPU z pohledu Hyper-V na Windows 8 zjistíte např. v tomto článku

Jak Hyper-V ve Windows 8 zprovoznit?

Na Ploše přes klávesovou zkratku WIN + R v okně Spustit (RUN) spusťte optionalfeatures.exe.

 Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows 8

V okně pro zapnutí a vypnutí funkcí systému Windows zatrhnete technologii Hyper-V, která ve výchozím stavu není aktivována.

Funkce systému Windows 8

Po instalaci a restartu systému se do nabídky Start přidá Správce technologie Hyper-V (Hyper-V Manager) a Připojení k virtuálnímu počítači Hyper-V (Hyper-V Virtual Machine Connection).

Ikony pro spuštění Hyper-V

Po spuštění Správce technologie Hyper-V se zobrazí okno aplikace, kde lze vytvářet nové virtuální stroje.

Správce technologie Hyper-V ve Windows 8

Virtualizace nového počítače probíhá přes položku Nová – Virtuální počítač.

Nový virtuální stroj v Hyper-V

Na níže uvedeném obrázku můžete vidět čerstvě nainstalovaný systém WindowsXP, Linux Mint  a Windows 8 Pro (mimo obrazovku).

Virtuální stroje v Hyper-V Windows 8

Virtuální stroje se nachází v souborech s koncovkou .vhdx, nicméně se zdá, že lze spustit i virtuální stroj vytvořený ve VirtualPC verze 2007 s koncovkou .vhd. Exchange Server 2003 z Virtual PC 2007 si pouze vyžádal instalaci ovladačů.