Poslední komentáře

MS Project 2013 - novinky

V nové verzi MS Projectu 2013 se oproti předchozí verzi žádná razantní změna nekoná, takže pokud přecházíte z verze 2010, nemělo by vás téměř nic překvapit. Pokud přecházíte z verze 2007 nebo starší, připravte se především na nové Office Fluent prostředí, čili ovládání aplikace za pomoci dnes již běžně používaného pásu karet (Ribbonu). Pro změny v MS Project 2013 platí vše, co uvádím v novinkách pro MS Project 2010. V MS Project 2013 naleznete tyto novinky:

Změněná grafika

Grafika uživatelského prostředí je zjednodušena, ikony jsou zřetelnější a více webové, tedy ovládací prvky v tenkém klientu jsou velmi podobné webovým prostředím nového SharePointu a PWA. Usuzuji, že toto prostředí je vhodné nejenom pro spolehlivé ovládání na běžném počítači, ale i na tabletu nebo jakémkoli počítači s dotykovou obrazovkou. Grafika je takto sjednocena napříč celým MS Office 2013.

MS Project 2013 - zobrazení Ganttův diagram

Sestavy

Asi nejzásadnější změnou je nová karta Sestava (Report), která nabízí kromě původních Vizuálních sestav (Visual Reports) zcela nové grafické sestavy pro komunikaci s kolegy či partnery. Nové sestavy se vám budou určitě líbit. Sestav je dostatek, buď budete využívat přednastavené, nebo si vytvoříte vlastní. Mezi přednastavené sestavy patří:

MS Project 2013 - Sestava finančního toku

  • Řídicí panely (Dashboards)
  • Prostředky (Resources) – Sestavy pro zobrazování informací o zdrojích
  • Náklady (Costs)
  • Probíhá (In Progress)
  • Začínáme (Getting Started)

MS Project 2013 - Earned Value Analysis

Původní tabulkové sestavy známé ze všech předchozích verzí byly odstraněny a nahrazeny touto moderní formou.

Do MS Project 2013 je integrován Lync

Microsoft Lync je komunikační platforma určená především pro korporátní sféru, která jde napříč celým Office. Slouží pro rychlé spojení s kontaktem. S vybraným kontaktem si můžete přes Lync ihned psát (Instant Messaging), telefonovat (Voice Over IP), pořádat video konference, sdílet plochu nebo ovládat počítač na dálku, pokud vám to vzdálený uživatel povolí.

MS Project 2013 a Lync 2013

Komunikace se zdroji za pomoci Lyncu (od 2:15) 

Pro komunikaci se zdroji přes Lync musíte mít na vašem počítači nainstalovaný Lync, který bude mít přístup k MS Lync Serveru nebo k účtu Office 365 obsahující Lync.

Zvýraznění vztahů mezi úkoly

Nový formátovací prvek Cesta k úkolu (Task Path) zpřehlední v grafické části Ganttova diagramu vztahy mezi úkoly. Stačí úkol vybrat a za pomoci Cesty k úkolu lze snadno zvýraznit všechny jeho:

  • Předchůdce (Predecessors)
  • Řídicí předchůdce (Driving Predecessors)
  • Následníky (Successors)
  • Řízené následníky (Driven Successors)

MS Project 2013 - Cesta k úkolu

Projektové aplikace z Office Store

Většina aplikací v MS Office 2013 umožňuje využívat externí programy z obchodu Office Store. Stejně tak jsou k dispozici i rozšíření pro MS Project 2013. Tato rozšíření jsou vhodná spíše pro týmovou práci a jsou k dispozici ve verzích MS Project 2013 Professional pro Office 365, Project Online, Project Server nebo pouze pro samostatný MS Project 2013 Professional.

MS Project 2013 - Office Store

Sdílení projektových informací

Sdílení se oproti verzi 2010 příliš nezměnilo, stále lze využívat odeslání e-mailem nebo publikování v seznamech Sharepointu (pouze verze Professional, nikoli Standard). Podobně jako v ostatních aplikacích MS Office 2013 je i v Projectu 2013 zvýrazněno ukládání práce do cloudového úložiště.

MS Office 2013 - Sdílení

Propojení s uživatelským účtem

Microsoft Office 2013 propojuje uživatele a produkty. Stejně tak je tomu i v MS Project 2013. Ve Windows máte uživatelský účet, který se prolíná celým MS Office. Uživatelský účet vychází ve firemním prostředí z Active Directory nebo Office 365, v domácím prostředí z Windows Live účtu. Pokud budete využívat pouze interního uživatelského účtu ve Windows, nebudete mít přístup k žádným cloudovým službám.

MS Project 2013 - Informace o uživateli

Úvodní obrazovka

Po zapnutí MS Project 2013 získáte rozcestník, který nabídne tvorbu nového prázdného projektu, nebo některou další možnost:

  • Vytvoření projektu z Excelového souboru
  • Vytvoření projektu ze seznamu MS Sharepointu
  • Vytvoření projektu z některé z mnoha ukázkových šablon projektů

MS Project 2013 - Nový projekt a šablony

Tyto šablony byly i v předešlé verzi MS Project, ale nebyly tak na očích.

Přecházíte na nový MS Project 2013 ze starší verze? Nechcete ztrácet čas zkoumáním a objevováním ovládacích prvků v novém prostředí? Přijďte na naše školení MS Project, vše vám srozumitelně, rychle a systematicky představíme.