Poslední komentáře

Přesměrování/redirect 301 v Joomle

Pokud na svém webu provádíte redesign struktury, tedy měníte i URL, počítejte s tím, že vaše zaindexované stránky nebudou vyhledávacími roboty Googlu a Seznamu po určitou dobu dostupné, resp. Google i Seznam bude odkazovat na aktuálně neexistující url.

Jak tomu předejít, resp. jak tuto dobu „slepoty vyhledávačů“ zkrátit? Pokud budete znát nefunkční url, můžete návštěvníkům této neexistující stránky vnutit jinou, existující. Buď to provedete úpravou .htaccess, nebo k tomu použijete některé z dostupných Joomla rozšíření, např. JoomSEF.
Přesměrování (redirect) 301 slouží kromě samotného přesměrování i k informování vyhledávacího robota o tom, že starou adresu nemá indexovat a naopak novou ano.
Redirect 301 v komponentě JoomSEFu provedete volbou Správa 301 přesměrování, kde tlačítkem Nový zadáte původní a novou adresu.
Redirect 301 Joomla

Všechna 301 přesměrování vidíte po stisku tlačítka Uložit a zavřít.

Redirect 301 Joomla

Mezi užitečné informace patří datum posledního přesměrování. Jestliže přesměrování nejsou používána, lze je časem smazat, což se hodí i nových nebo malých webů, na které nejsou zpětné odkazy z jiných webů. Naopak, pokud máte spoustu zpětných odkazů z jiných webů, které nemůžete na cizích webech ovlivnit, přesměrování 301 pravděpodobně zachováte trvale.

Zda-li jsou po redesignu všechny odkazy na webu v pořádku zjistíte jednou z on-line kontrolních stránek. Jako příklad uvádím:

https://www.brokenlinkcheck.com

https://validator.w3.org/checklink

Pro kontrolu funkčnosti odkazů lze případně do počítače nainstalovat např. Xenu Link Sleuth nebo Site Analyzer.

Po aktualizaci a kontrole url je dále nutné aktualizovat sitemapu, na cms joomla opět např. přes JoomSEF. Zda je sitemapa validní, ověříte např. na:

https://www.xml-sitemaps.com (včetně notifikace robotům Google, Bingu a Yahoo)

V neposlední řadě nemusí být od věci upozornit na změny i Seznam.cz

https://search.seznam.cz/pridej-stranku

Roboti změny url příliš v oblibě nemají, lze doufat, že aktualizace proběhne v řádu dnů.