Poslední komentáře

Jak obnovit Windows 8.1 ze zálohy

Předně musíte mít připravenou zálohu bitové kopie Windows 8.1, kterou jste v minulosti vytvořili. Abyste tuto zálohu mohli ze sítě nebo disku obnovit, musíte mít tzv. i jednotku pro obnovení, což může být instalační DVD s Windows 8.1 nebo pouze zavaděč, který si vytvoříte na flashdisk.

Dovolím si upozornit, že dle níže uvedených příspěvků se některým uživatelům tento postup nezdařil. Obnova nezdařené zálohy (ať již díky technickým, či jiným problémům) může s velkou pravděpodobností vést k celkové ztrátě dat na disku s žádnou, nebo velmi malou možností obnovy původních dat. Při tvorbě zálohy a následné obnově berte toto riziko v potaz. Nicméně tuto zálohu používáme 1-2 měsíčně na 15 počítačích a níže zmíněné potíže uživatelů jsme nezaznamenali.

Výchozí situace: máme k dispozici zálohu na externím usb disku a flash disk OBNOVENÍ, Oba externí disky jsou připojeny k počítači.
Po zapnutí/restartu počítače je potřeba vnutit bootování z flashdisku, většinou to lze provést zmáčknutím ESC při bootu počítače. Na různých počítačích to může být různé. Bootujeme do zavaděče a volíme Odstranit potíže. Pokud bootujete z instalačního DVD Windows 8.1, podívejte se na poslední obrázek na této stránce.

Windows 8.1 - obnova ze zálohyNyní je potřeba zvolit Upřesnit možnosti.

Windows 8.1 - obnova zálohy
Dále volíme Obnovení z bitové kopie systému.

Windows 8.1 - obnova bitové kopie systému
Cílovým operačním systémem bude pravděpodobně aktuálně pomalý, nefunkční nebo zavirovaný systém Windows 8.1.

Windows 8.1 - obnova z bitové kopieNyní vybereme poslední dostupnou bitovou kopii systému, nebo některou z předešlých.

Windows 8.1 - obnova bitové kopie systémuPokud budete chtít ze zálohy obnovit pouze jeden partition, zatrhněte a vyberte, které disky/partitiony nemají být formátovány a znovu rozděleny.

Windows 8.1 - obnova bitové kopie systému
Údaje ve zbývajících oknech by byly být jasné bez dodatečných vysvětlení.

Windows 8.1 - obnova bitové kopie systému

Windows 8.1 - obnova bitové kopie systému

Windows 8.1 - obnovení bitové kopie systému

Windows 8.1 - obnovení bitové kopie systému

Na závěr restartujte počítač a systém Windows 8.1 by se měl spustit z předchozí funkční konfigurace.
Toto je jedno z témat, které představujeme na našem kondičním školení MS Windows 8.1.

Doplnění:

Pokud máte k dispozici instalační DVD Windows 8.1 a můžete nabootovat z DVD mechaniky, nemusíte vytvářet usb jednotku pro obnovení. Stačí nabootovat z instalačního DVD a zvolit volbu Opravit tento počítač. Vše ostatní je stejné jako při bootu z USB jednotky pro obnovení.

Obnovení Windows 8.1 z instalačního DVD