Poslední komentáře

Doporučení pro efektivní průběh online školení nebo schůzky přes Microsoft Teams

Potvrzení pozvánky na online schůzku nebo školení

Pokud vás někdo pozve na online schůzku přes Microsoft Teams, ve vašem kalendáři Microsoft Teams se automaticky tato událost objeví. Na její levé straně je šrafování, což znamená, že je to návrh. Pokud s návrhem souhlasíte, pravou myší na návrhu jej potvrďte.

Přijmutí události v kalendáři Microsoft Teams

Stejně tak se událost chová v Outlooku.

Přijmutí události v kalendáři Microsoft Teams

Pozvánku lze přijmout i z Doručené pošty z Outlooku

Přijmutí události v poště Microsoft Outlook

Připojení k online schůzce

Na online schůzku se můžete přihlásit z kalendáře Microsoft Teams nebo i kalendáře Outlooku opět přes pravou myš na události volbou Připojit se online, resp. Připojit se ke schůzce Teams. Nebo i z Pošty Outlooku, kliknutím na text Kliknutím se připojíte ke schůzce. Tento postup (přes pozvánku v poště) je většinou zdlouhavější, protože trvá, než pozvánku v poště naleznete. Nejsnazší je pravá myš na události v Microsoft Teams.

Připojení se k online schůzce Microsoft Teams

Online místnost: místo kde probíhá online schůzka

Online schůzka probíhá v tzv. online místnosti. Při přihlašování do online místnosti si můžete určit, zda chcete být automaticky vidět a slyšet, případně zda chcete nastavit filtry, tedy např. rozmazat pozadí nebo vlastní obrázek v pozadí.

Předsálí online místnosti Microsoft Teams

Abyste se skutečně v online místnosti objevili, musí vám to organizátor schůzky většinou povolit.

Microsoft Teams - předsálí

Průběh schůzky

V průběhu online schůzky můžete zkratkou CTRL + SHIFT + M vypnout/zapnout mikrofon (Mute/Unmute) a zkratkou CTRL + SHIFT + O vypnout a zapnout kameru. Zkratkou CTRL + SHIFT + E můžete sdílet obrazovku, pokud jste vyzváni.

Microsoft Teams - online schůzka

Online výuka

Především při online výuce je výhodné mít obrazovku s online místností na samostatném monitoru (pokud jej máte). Abyste na promítanou obrazovku lektora dobře viděli, dejte si ji přes Další akce na Celou obrazovku.

Pokud nebudete chtít vidět ostatní účastníky online výuky, aktivujte si volbu Focus.

Microsoft Teams - Fokus a Celá obrazovka

Je možné, že při výuce budete rozděleni do samostatných pracovních skupin ve Skupinových místnostech (Breaking rooms). Pokud tomu tak bude, lektor vás o tom bude předem informovat. Bude vám určeno, po jakou dobu máte samostatně v pracovní skupině pracovat. V průběhu samostatné práce vás bude lektor průběžně kontaktovat a zjišťovat stav. Po skončení samostatné práce vyčkejte činnosti lektora, který vás přesune do hlavní online místnosti, kde již budete všichni společně.

Sdílení obrazovky

Pokud vás lektor vyzve ke sdílení obrazovky, klikněte na ikonu sdílení obrazovky nebo proveďte zkratku CTRL + SHIFT + E. Tím aktivujete podokno, kde volíte, zda chcete sdílet celou obrazovku, nebo jenom konkrétní okno. Do obrazovky nebo okna, které máte v úmyslu sdílet, klikněte myší. Tím automaticky začnete sdílet vybranou obrazovku nebo okno.

Sdílení obrazovky v Microsoft Teams

Jestliže někdo jiný ze skupiny začne sdílet obrazovku, vaše sdílení tím končí. Tedy sdílení nemusíte sami ukončovat. Pokud přece jenom chcete, stačí kliknout na ikonu Sdílení, resp. zvolit zkratku CTRL + SHIFT + E.

Ukončení schůzky

Online schůzku opustíte tlačítkem Opustit, zkratkou CTRL + SHIFT + B, nebo klasicky křížkem v pravém horním rohu okna online místnosti.

Ukončení schůzky v Microsoft Teams