Poslední komentáře

Jak změnit vlastnosti souborů a složek ve Windows

Pokud potřebujete upravit (např. antedatovat) vlastnosti souborů nebo složek, musíte využít některé z mnoha externích utilit. „Windowsy“ v sobě žádný jednoduchý nástroj nemají, ve Vlastnostech lze atributy souborů pouze zobrazit nebo vymazat, nikoli pozměnit.

Pro úpravu atributů souborů nebo složek lze stáhnout množství utilit, osobně se mi osvědčila utilita Attribute Changer. Její instalace nabízí mj. i češtinu a jak instalace, tak následné změny vlastností (např. datum a čas) jsou velmi jednoduché. Po instalaci stačí na soubor nebo složku, v které potřebujete upravit vlastnosti, kliknout v průzkumníku pravou myší a zvolit příkaz Změň atributy.

Attribute Changer - Změna vlastností souborů a složek ve Windows

Následně vyberete pole, které máte v úmyslu změnit a přepíšete je. Mimo datum a čas souborů a složek lze změnit množství dalších parametrů.

Attribute Changer - Změna vlastností souborů a složek ve Windows

Následná kontrola Vlastností souboru nebo složky zobrazí upravené hodnoty.

Attribute Changer - Změna vlastností souborů a složek ve Windows

Program Attribute Changer je k dispozici pro všechny běžné verze Windows (XP, Vista, 7, 8.1) a je zdarma, resp. pokud Attribute Changer považujete za užitečný, můžete autora podpořit libovolnou částkou přes PayPal.